7.5.11

Miles Kane - Colour of the Trap

86 doğumlu İngiliz müzisyen Miles Kane 18 yaşında gitaristliğini yaptığı The Little Flames'le başlayan yolculuğuna solo albümüyle devam ediyor. The Little Flames, Arctic Monkeys'in alt grubu olarak birçok konserde onlarla yer almış, 2004'te güzel bir başarı yakalamış fakat grup kısa süre sonra dağılmıştı.  Bu sayede, Miles'ın Alex Turner'la tanışması belki de onun kendini bulmasına ve gerçekten ne istediğini bilmesine neden olmuştu. Aslında bir anlamda müzikal partnerini bulmuş gibiydi. 






Sonrasında Kane çocukluk arkadaşları olan Greg Mighall ve Joe Edwards'la birlikte The Rascals ismini verdikleri grubu kurdu. Grubun söz yazarlığını o yapıyordu. 2007'de ilk EP'lerini, 2008'de ise ilk uzun çalarları olan Rascalize'ı yayınladılar. Miles, The Rascals'dan solo kariyerine devam etme kararı sonucu ayrıldı. İyi ki ayrılmış ve iyi ki Alex'le tanışmışlar çünkü o ayrılık harika bir albüme sebep oldu. Alex Turner ve Miles Kane'in hem vokal hem de şarkı yazarlığını üstlendikleri yan grupları "The Last Shadow Puppets"ı hayata geçirdiler ve bence son 10 yılın en iyi albümlerinden birine imza atmış oldular. Abarttığımı düşünebilirsiniz ama "The Age of Understatement"ta sevmediğim tek bir şarkı bile yok. Albüm İngiltere'de 1 numaradan listelere girdi ve baya uzun bir süre o yerini korudu. İkili birbirini o kadar güzel tamamlamıştı ki, sonuç harika olmuştu. Popüler mecralarda The Last Shadow Puppets'ı herkes Alex Turner'ın yan grubu olarak lanse etsede bu işte bir ortaklık ve paylaşım vardı. Şarkı sözleri olsun, vokaller olsun hepsi Miles ve Alex ortaklığıyla olmuştu. Bu arada bir not düşmem gerek, The Last Shadow Puppets'ın ilk albümünden sonra sürekli ikincisi ne zaman olacak gibi sorular iki tarafa da yönlendiriliyordu. Yeni albümü yapmak istediklerini söylemelerine rağmen ortaya henüz bir şey çıkmadı ama Mart 2011'de Alex, Miles'ın solo albümü bittikten sonra yeni albüm için çalışabileceklerini söylemiş.


Böyle başarılı bir albümden sonra Miles Kane'in solo albümü pek tabii merak uyandırıyordu. Ekim 2010'da ilk single Inhaler'ı yayınlamasının ardından yeni albüm daha da merak edildi. İkinci single ise albümün de açılış şarkısı olan Come Closer oldu (albümün en güçlü şarkılarından biri). Miles bu albümde yine Alex'le çalışmış ve birlikte 6 şarkı yapmışlar. Sözlere destek olan bir diğer isim ise Gorillaz ve Kasabian'la yaptığı çalışmalardan tanıdığımız Gruff Rhys. Pek sevmediğim ve bütün gruplarını "fazla abartılmış" bulduğum Gallagher kardeşlerden Noel, albümün yapım aşamasında Miles'a destek olmuş, gitar çalmış ve "My Fantasy"de vokal yapmış. Happenstance'taki şirin ses ise Fransız aktris Clemence Poesy'ye aitmiş.


Şarkılarda retro öğeler, romantizm ve çok hafif de olsa The Last Shadow Puppets'tan izler var. Gerçi o izleri sadece 1-2 şarkıda hissettim, ki bu çok doğal birşey. Yine de bunu Miles Kane'in daha önce yapmış olduğu işlerle karşılaştırmadan düşünmek lazım. Bu şekilde bakınca ilk albüm için elinden geleni yapmış olduğu görünüyor. Akılda kalıcı nakaratlar ve 60'ların esintisi albümün öne çıkan noktaları. Albümde şu ana kadar en sevdiğim şarkı Kingcrawler oldu fakat daha fazla dinledikçe değişebilir. Miles Kane'in bu albümle çok iyi bir çıkış yaptığını ve ilerisi için umut taşıdığını söyleyebiliriz. Tabii bundan sonraki albümlerinde herkes ondan çok daha farklı şeyler bekleyecek ve Alex Turner gibi bir arkadaşı olduğu için haliyle beklentiler yüksek olacak. Bense bundan sonraki The Last Shadow Puppets albümünü dört gözle bekleyeceğim. Acaba yeni albüm kapsamında gelecek sezonda buralara uğrar mı? Bir umut, bekleyeceğiz.




No comments: