5.5.11

Internetimden Uzak Dur!





Yaklaşık 2 haftadır gündemde olan BTK'nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu) internetin güvenli kullanımı için oluşturduğu düzenlemelerden eminim çoğunuzn haberi vardır. BTK 22 Şubat'ta bir taslak hazırladı ve bu taslağı 4 Mart'ta kendi sitesinden yayınladı, bu karar onaylanarak 22 Ağustos'ta yürürlüğe girilmesine onay verildi.


Buna göre aile, çocuk ve standart paket olarak internet kullanıcıları sınıflandırılacak ve bir filtreleme sistemi uygulanacak. Böylece devlet bizim yerimize hangi sitelere girip giremeyeceğimize karar vermiş olacak. Bizi bilgi alma özgürlüğümüzden ve temel haklarımızdan mahrum bırakacak. 


Diğer yanda, telekomünikasyon başkanlığının hosting firmalarına gönderdiği yasaklı isimler listesi var ki, resmen akıllara zarar. Bu listede yer alan isimler domain ismi içinde yer alamayacak, ya da tek başına domain ismi olarak kullanılamayacak ve var olanlar erişime engellecek. Listenin tamamını buradan görebilirsiniz. Çoğunluğu cinsellikle alakalı olan kelimelerin arasında öyle şeyler var ki, insanı şaşkına çeviriyor. Mesela "nefes" kelimesi yüzünden Nefes filminin web sitesi nefesfilm.com bu yasa yürürlüğe girdiği an erişime engellenecek. "Beat" kelimesi yüzündenden Avustralyalı online müzik dergisi beat.com.au'yu açamayacağız. Ya da çok sevdiğim müzik grubu The xx'in sitesinde doğal olaral "xx" harfleri yer aldığı için erişemeyeceğiz. Bunun gibi birçok masum örnek var. Bu yasakların bir başka boyutu da birçok Türk firmasının para kazanmasını engelleyecek olması. Çünkü yasaklanan isimler yüzünden neredeyse 90 bine yakın siteye erişim olamayacak ve bunun içinde online alışveriş sitelerinden, kitap sitelerine kadar birçok site zarar görecek. 


BTK'nın bu filtreleme sistemini yaparken sosyolojik ve pedagojik konularda bir araştırma yapıp yapmadığını çok merak ediyorum. Ki, yaptıklarını sanmıyorum. Çünkü bugün Prof. Dr. Mutlu Binark'ı dinlediğimde BTK'nın bu filtreleme sistemi yüzünden şeffaflık ilkesine uymadığını ve bu konunun iletişimci akademsiyenlerle görüşülmesi gerektiğini söyledi. Devletin bizim yerimize hangi sitelere ulaşıp ulaşamayacağını belirlemesi bence bizi insan yerine koymadıklarını gösteriyor. Bizim bilincimiz yokmuş gibi davranıyorlar. 


Ebeveynler eğer çocuklarıyla ilgili olurlarsa onları zaten zararlı içeriklerden korurlar ve ne yapıp ettiklerini bilirler. Kaldı ki, bunlar için birçok software bulunmakta ve evinde çocuğu olanlar için filtreleme sistemleri bilgisayara kurulabilmektektedir. Bu filtreleme sistemi yasak olanı cazip kılar ve bazı konularda sapkınlığı daha fazla arttırır. 


Bu yasaya karşı geçen günlerde 3 farklı tarih ortaya atılarak Taksim meydanında yürüyüş yapılması planlandı. Ki bence bunu 3'e bölmek çok gereksiz olacak ve işe yaramayacaktı. Facebook'ta bunlar için sayfalar açılmış ve 200.000lere yaklaşan bir sayıya ulaşmıştı. Az önce aradığımda bu sayfaları bulamadım, bir şekilde iptal edilmiş ve kaldırılmış fakat protesto için yeni bir tarihin ortaya atılacağından ve büyük bir eylem yapılacağından hiç süphem yok.  Konuyu twitter'da #22agustos hash tag'inden takip edebilir ve şuraya bir imza atabilirsiniz. Şu an için kesinleşen bir yürüyüş tarihi olmamakla birlikte bununla ilgili birşey olursa, mutlaka güncelleme yapacağım. Sizde doğal haklarınızın elinizden alınmasını istemiyorsanız, mutlaka bu yürüyüşlerde yer alın, yazın ve mutlaka sesinizi duyurun.


Son dakika editi: 15 Mayis Pazar gunu saat 14:00 Taksim Meydani'nda bulusuyoruz ve "Internetime Dokunma" diyoruz.

1 comment:

Gezi/yorum... said...

İnternete yasak, filtre olayı gerçekten çok can sıkıcı...