27.10.11

Coldplay Live in Madrid



Coldplay, yeni albümü Mylo Xyloto'yu Vevo'dan yayınlanan online bir konser kapsamında tanıttı. Dün akşam Madrid Plaza de Toros amfi tiyatrosunda gerçekleşen konseri oradaki binlerce hayranın yanı sıra, bilgisayarı başındaki milyonlarca insan da izledi. Ev rahatlığında canlı konser izlemenin en güzel yanı sahnenin her tarafını rahatça-yüksek çözünürlükte görmek ve aynı heyecanı oradaki insanlarla tatmak. Tabii sürekli "Ah keşke orada olsaydım" demekten de kendimi alamadım. (Ben konseri iPad'deki Vevo app'i üzerinden izledim ama bilgisayardan izleyemeyen bazı arkadaşlarım vardı, sizde durum neydi?)

American Express sponsorluğunda gerçekleşen konser öncesi web sitelerinden hayranlarına kendi kelebeklerini hazırlayabilecekleri söylenmişti. Eğer siz de yaptıysanız, dün gece kelebeğiniz Madrid'deki konserde ekranda uçan binlerce kelebeğin yanında yerini almış demektir. Coldplay, konserlerinde görsellere ve şova çok önem veriyor. Aslında kıyafetlerinden piyanoya kadar, her yeri albümle ilgili artworklerle doldurmaları güzel bir çalışmanın örneği. Bazıları bunu çok suni bulsa da, bence bu işlerine verdikleri önemi gösteriyor. Coldplay, Parachutes'daki Coldplay değil artık. Dünyada milyonlarca hayranı olan, günümüzün Beatles'ı diyebileceğimiz bir grup haline geldiler. O yüzden, para verip konserlerine giden insanların onlardan büyük beklentileri oluyor. Coldplay de çoğu zaman bu beklentileri boşa çıkarmıyor.

Chris Martin'in sahnedeki tuhaf dansları, ordan oraya zıplayıp kendini yere atması ve enerjisi bence hayranlarına da geçiyor. Kendisi eğlenirken, orada bulunan binlerce insanı da eğlendirmesini biliyor.

Konser boyunca her şarkı öncesi, onunla ilgili küçük bilgiler verildi ekranda. "Charlie Brown, grubun Mylo Xyloto için yazdığı ilk şarkıydı" gibi. Konseri izlerken, aynı zamanda yeni albümdeki şarkılar hakkında bir fikir edinmenize sahip oluyordu.

Coldplay konserde Anton Corbijn ile çalışmış ve çekim için 14 kamera kullanılmış. Mylo Xyloto'nun yanında hit şarkılarını da çalan Coldplay Fix You'ya geçisinde Rehab'le Amy Winehouse'a selam göndermeyi de unutmadı. Dün kaçıranlar için konserin tamamını Vevo üzerinden yayınladılar. 2012 içerisinde onları Türkiye'de göreceğimizi umarak, dün geceden aldığım screen shot'ları da paylaşıyorum.

Konserin setlisti şöyleydi:

Mylo Xyloto
Hurts Like Heaven
Yellow
In My Place
Major Minus
Lost!
The Scientist
Violet Hill
God Put A Smile Upon Your Face
Paradise
Up in Flames
Til Kingdom Come
Politik
Viva La Vida
Charlie Brown
Life Is For Living
BİS
Clocks (Clocks bitiminde Rehab'den azıcık bir bölümü söyleyip bir sonraki şarkıya geçti)
Fix You
M.M.I.X.
Every Teardrop is a Waterfall

















No comments: