20.7.11

Mercury Prize 2011 Adaylar



İngiltere'nin en prestijli ödülleri olarak gösterilen Mercury Prize adaylarını dün açıkladı. Mercury jürisine göre Ada'nın en iyi 12 albümü şöyle sıralanmış.


Adele - 21
Anna Calvi - Anna Calvi
Elbow - Build A Rocket Boys!
Everything Everything - Man Alive
Ghostpoet - Peanut Butter Blues and Melancholy Jam
Gwilym Simcock - Good Days At Schloss Elmau
James Blake - James Blake
Katy B - On A Mission
King Creosote & Jon Hopkins - Diamond Mine
Metronomy - The English Riviera
PJ Harvey - Let England Shake
Tinie Tempah - Disc-Overy



Bana göre ilginç bir liste. Wild Beasts - Smother ve Friendly Fires - Pala gibi bana göre yılın en iyi albümleri varken Tinie Tempah ve Everything Everything'in orada fazlasıyla sırıttığını düşünüyorum. Bu listede başı Adele ve kritiklerin favorilerinden PJ Harvey çekiyor diyebiliriz. Çünkü ikinci albümüyle İngiltere'de Beatles'dan sonra listelerde iki albümü birden yer alan, albüm listelerinde solo şarkıcı olarak en uzun süre listede kalan Adele bunun gibi birçok rekora imza attı. Brits ödül gecesinde "Someone Like You" canlı performansından sonra büyük patlama yapan Adele'i İngilizler çok sevdi. "19" isimli ilk albümünü çıktığı sene dinlemiş ve seven biri olarak Adele'in ikinci albümü merak uyandırmıştı. Açıkçası o zamanlar Amy Winehouse furyası yüzünden onun gerisinde kalacağını düşünmüş olsam bile, Amy yeteneğine rağmen istikrarlı bir karaktere sahip olmadığı için aynı kulvarda yarıştığı Adele'in onu kat be kat geçeceği artık açık.


Adele'den sonra en dikkat çekici isim debut albümüyle listede yer alan James Blake. Bu listede olmayı hak eden bir albüme imza atan Blake'in bu yaz katılmadığı festival yok neredeyse. Canlı performanslarını çok etkileyici bulduğum James Blake bence son zamanların en iyi debut albümüne sahip.


Wild Beasts'in daha önce The xx'e kaptırdığı Mercury'den sonra tekrar aday olup ödülü alacağını düşünüyordum. Kazanmasa bile bu listede olması gerekirdi. O yüzden Mercury ödüllerinin en azından bu sene benim için pek bir anlamı kalmadı. Wild Beasts - Smother yazıma şu linkten ulaşabilirsiniz. Mercury'ye göre İngiltere'nin en iyi albümü eski kazananların canlı performanslarıyla birlikte 6 Eylül'de belli olacak.

No comments: